Ciasto dyniowe z olejem - proste, niedrogie i smaczne
2022-11-02
łatwy
30 min
4
Ciasto dyniowe z olejem jest łatwe do przygotowania, niezbyt drogie i bardzo smaczne. Warto je więc upiec na co dzień i od święta. Dodatek zdrowej dyni, bogatej w błonnik pokarmowy i beta karoten, sprawia, że to ciasto jest nieco mniejszym grzechem przeciwko zdrowiu.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 130 g oleju np. rzepakowego
- 180 g puree z dyni
- Lukier cytrynowy
- łyżka soku z cytryny
- ok. 40 g cukru pudru
- garść płatków migdałowych
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nastawić na180 stopni C, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać sól i cukier. Wymieszać.
- Do suchych składników wbić jajka, wlać olej i dodać puree z dyni. Wymieszać dokładnie, ale jak najkrócej i delikatnie.
- Do przygotowanej formy wlać ciasto i wyrównać z wierzchu.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 10 min (lub troszkę dłużej), do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć na blat i zostawić do lekkiego ostudzenia.
- Przygotować lukier - cukier puder przesypać przez sitko do miseczki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i utrzeć, aż masa będzie płynna. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować. Wierzch posypać płatkami migdałów, uprażonymi lekko na suchej patelni
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta dyniowe