Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis

2021-03-29
Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Brzoskwinie w winnym cieście to deser bardziej  delikatny niż popularne jabłka smażone w cieście.
łatwy
20 min
4

Brzoskwinie w winnym cieście to łatwy do przygotowania deser, idealny do popołudniowej  herbaty lub kawy, a także na wypadek  przybycia niespodziewanych gości. Smakuje dzieciom i dorosłym.

SKŁADNIKI

  • 16 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu
  • 14 dag mąki
  • 1/8 l białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder i ewentualnie cynamon do posypania
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, wino, olej, sól i żółtka zmiksować na gładkie ciasto (gęściejsze niż ciasto na naleśniki). Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.
  • Połówki brzoskwiń zanurzać w cieście i  smażyć na głębokim tłuszczu.
  • Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru  tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Posypać cukrem pudrem z cynamonem, podawać ciepłe.
Redakcja
więcej