Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Brzoskwinie w winnym cieście to łatwy do przygotowania deser, idealny do popołudniowej herbaty lub kawy, a także na wypadek przybycia niespodziewanych gości. Smakuje dzieciom i dorosłym.
SKŁADNIKI
- 16 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu
- 14 dag mąki
- 1/8 l białego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder i ewentualnie cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, wino, olej, sól i żółtka zmiksować na gładkie ciasto (gęściejsze niż ciasto na naleśniki). Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.
- Połówki brzoskwiń zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
- Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Posypać cukrem pudrem z cynamonem, podawać ciepłe.