Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe

2021-03-29
Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe
Autor: Shutterstock Bezmleczne i bezglutenowe lody można przygotować z ryżu.
łatwy
20 min
4

Czy można zrobić bezmleczne lody, które nie są sorbetem? Można! I mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zobaczcie, jak zrobić bezmleczne i bezjajeczne lody ryżowe!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko i olej wlej do garnka, wsyp płatki oraz cukier i gotuj kilka minut do miękkości.
  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob nożem miąższ i wrzuć do gotującego się ryżu.
  • Laskę wanilii można zastąpić ekologicznym cukrem waniliowym wykonanym z naturalnej zmielonej wanilii i cukru trzcinowego.
  • Ugotowany ryż wystudź i porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, następnie wypełnij nią foremki do lodów lub pojemnik z wieczkiem, jeśli zamierzasz serwować lody w gałkach. Wstaw do zamrażalnika na trzy do czterech godzin.
  • Wyjęte foremki zanurzaj na kilka sekund we wrzątku, co ułatwi wyjęcie z nich lodów na patyku.
  • Jeśli zamrażasz lody w pojemniku, co godzinę wymieszaj je łyżką lub zmiksuj blenderem ręcznym, a gotowe nakładaj zanurzoną we wrzątku łyżką do lodów.
Redakcja
więcej