Bezmleczne i bezglutenowe waniliowe lody ryżowe
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Czy można zrobić bezmleczne lody, które nie są sorbetem? Można! I mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zobaczcie, jak zrobić bezmleczne i bezjajeczne lody ryżowe!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki płatków ryżowych
- miąższ z 1 laski wanilii
- 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i olej wlej do garnka, wsyp płatki oraz cukier i gotuj kilka minut do miękkości.
- Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob nożem miąższ i wrzuć do gotującego się ryżu.
- Laskę wanilii można zastąpić ekologicznym cukrem waniliowym wykonanym z naturalnej zmielonej wanilii i cukru trzcinowego.
- Ugotowany ryż wystudź i porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, następnie wypełnij nią foremki do lodów lub pojemnik z wieczkiem, jeśli zamierzasz serwować lody w gałkach. Wstaw do zamrażalnika na trzy do czterech godzin.
- Wyjęte foremki zanurzaj na kilka sekund we wrzątku, co ułatwi wyjęcie z nich lodów na patyku.
- Jeśli zamrażasz lody w pojemniku, co godzinę wymieszaj je łyżką lub zmiksuj blenderem ręcznym, a gotowe nakładaj zanurzoną we wrzątku łyżką do lodów.