Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem to lekkie i aromatyczne danie. Makaron skąpany w aksamitnym sosie szparagowate-śmietanowym, do wędzony łosoś i wyrazisty parmezan. Smacznie i nieco wykwintnie.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- 100 ml śmietanki 30%
- szafran
- 100 g tagliatelle
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy extra virgine
- 4 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce, umyć je, obrać do połowy i wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody na 3 minuty.
- Wyjąć z wody, odkroić główki i odstawić na bok, resztę zmiksować na gładką masę.
- Śmietanę lekko podgrzać z solą pieprzem i szafranem, wymieszać z masą szparagową.
- Makaron ugotować al dente, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać oliwę, krem szparagowy i chwilę pogotować.
- Dodać wędzonego łososia pokrojonego w małe kawałki i główki szparagów, wymieszać i wyłożyć na talerze.
- Posypać szczypiorkiem, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.