Sałatka ze świeżych warzyw z gotowaną ośmiornicą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ośmiornica jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a poza tym bardzo zdrowa, jako że zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto jeść ośmiornicę! Oto 4 przepisy z ośmiornicą w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 1 średnia świeża ośmiornica
- 1 zielona papryka
- kilka liści sałaty
- garść rukoli
- kilka pomidorów koktajlowych
- 100 g selera naciowego
- czarne i zielone oliwki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml octu winnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- liść laurowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ośmiornicę umyj i oczyść, rozbij tłuczkiem i ugotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym oraz pieprzem. Gotuj ośmiornicę przez 40 minut.
- Wszystkie pozostałe składniki pokrój na drobne części i wyłóż je na talerz. Na składniki połóż ostudzoną ośmiornicę.
- Całość skrop octem winnym i oliwą. Dodaj oliwki, natkę pietruszki i ćwiartki cytryny.