Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką
2020-12-07

łatwy
45 min
4
Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką ma bardzo wyrazisty smak, dlatego albo się j a bardzo lubi, albo od niej stroni. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze, kiedy uda mi się kupić ośmiorniczki dobrej cenie, przygotowuję tę sałatkę.
SKŁADNIKI
- 400 g ośmiorniczek baby
- 1 główka sałaty karbowanej
- 1 biała cebula
- 3 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki fasoli
- 2 papryki zielone
- 2 łyżki pietruszki posiekanej
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
- sól, pieprz
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 6 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą fasolę zalej wodą i zostaw na noc.
- Przygotuj marynatę, mieszając oliwę (1/2 szklanki), sok i skórkę z cytryny z ośmiorniczkami. Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Następnego dnia usmaż ośmiorniczki, aż będą miękkie. Posól je i popieprz.
- Fasolę ugotuj do miękkości i odcedź.
- Z papryki wydrąż gniazda i piecz je w piekarniku w temp. 220 st. C przez 15 minut.
- Po ostudzeniu obierz je ze skórki i pokrój w paski.
- Cebulę pokrój w plasterki. Sałatę porwij na kawałki.
- Wymieszaj wszystkie gotowe składniki i skrop je sokiem z limonki. Dodaj też oliwę z oliwek.