Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowy ryż
Autor: Shutterstock Ryż z dynią to pysznie danie lub dodatek do smażonej ryby
łatwy
45 min
4

Kremowy ryż z dynią to pyszny pomysł na danie jarskie lub dodatek do na przykład smażonej ryby. Dyniowy ryż jest aromatyczny i aksamitny, a do tego prosty w przygotowaniu. Świetnie pasuje do niego lampka dobrego białego wina. 

Składniki

1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 ostra papryczka lub tylko kawałek lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach

2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

1 szklanka brązowego ryżu długoziarnistego

1 łyżka oliwy lub oleju lub masła klarowanego

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki startego imbiru lub tyle samo sproszkowanego

1,5 l bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć.

W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, listki tymianku oraz pozostałe przyprawy. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Dodać dynię i smażyć 2-3 minuty.

W tym czasie dwukrotnie wypłukać ryż w wodzie. Odcedzić.

Wypłukany ryż dodać do garnka. Zamieszać i smażyć 2-3 minuty.

Gdy ryż stanie się szklisty wlać bulion warzywny. Zmniejszyć ogień i gotować, aż bulion się zredukuje, a ryż będzie miękki.

Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ bulion, który dodaliśmy jest już wystarczająco słony.

Podawać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż: