Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto

Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowy ryż
Autor: Shutterstock Ryż z dynią to pysznie danie lub dodatek do smażonej ryby
łatwy
45 min
4

Kremowy ryż z dynią to pyszny pomysł na danie jarskie lub dodatek do na przykład smażonej ryby. Dyniowy ryż jest aromatyczny i aksamitny, a do tego prosty w przygotowaniu. Świetnie pasuje do niego lampka dobrego białego wina. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ostra papryczka lub tylko kawałek lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 szklanka brązowego ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju lub masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru lub tyle samo sproszkowanego
  • 1,5 l bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, listki tymianku oraz pozostałe przyprawy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać dynię i smażyć 2-3 minuty.
  • W tym czasie dwukrotnie wypłukać ryż w wodzie. Odcedzić.
  • Wypłukany ryż dodać do garnka. Zamieszać i smażyć 2-3 minuty.
  • Gdy ryż stanie się szklisty wlać bulion warzywny. Zmniejszyć ogień i gotować, aż bulion się zredukuje, a ryż będzie miękki.
  • Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ bulion, który dodaliśmy jest już wystarczająco słony.
  • Podawać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej