Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kremowy ryż z dynią to pyszny pomysł na danie jarskie lub dodatek do na przykład smażonej ryby. Dyniowy ryż jest aromatyczny i aksamitny, a do tego prosty w przygotowaniu. Świetnie pasuje do niego lampka dobrego białego wina.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 ostra papryczka lub tylko kawałek lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 2-3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 szklanka brązowego ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka oliwy lub oleju lub masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru lub tyle samo sproszkowanego
- 1,5 l bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, listki tymianku oraz pozostałe przyprawy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać dynię i smażyć 2-3 minuty.
- W tym czasie dwukrotnie wypłukać ryż w wodzie. Odcedzić.
- Wypłukany ryż dodać do garnka. Zamieszać i smażyć 2-3 minuty.
- Gdy ryż stanie się szklisty wlać bulion warzywny. Zmniejszyć ogień i gotować, aż bulion się zredukuje, a ryż będzie miękki.
- Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ bulion, który dodaliśmy jest już wystarczająco słony.
- Podawać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.