Ryba w sosie curry: przepis z olejem kokosowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ryba w sosie curry przygotowana według przepisu Jessici Oldfield dzięki zawartym w niej składnikom ułatwia trawienie, chroni układ krążenia, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ryba jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, korzystnie wpływające na serce. Tamarynd obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, pomaga w walce z nadciśnieniem i ułatwia trawienie. Przepis na rybę w sosie curry pochodzi z książki Tylko olej kokosowy z Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann.
Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach
SKŁADNIKI
- 4 x 200 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 15 listków curry + kilka do dekoracji
- 3 ząbki czosnku
- 1 posiekana duża cebula
- 600 ml mleka kokosowego
- 60 g pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgnieć czosnek z ½ łyżeczki soli.
- Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć 15 listków curry, podsmażaj je przez minutę.
- Dodaj czosnek i cebulę, podsmażaj jeszcze przez 3–5 minut do zrumienienia cebuli.
- Wlej mleko kokosowe i wsyp pozostałą sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 15–20 minut do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia i dodaj pastę tamaryndową. Przykryj garnek i odstaw.
- Rozgrzej pozostały olej na patelni na średnim ogniu. Podsmażaj rybę przez 6–8 minut z każdej strony do zrumienienia.
- Posyp pozostałymi listkami curry, podawaj z sosem.