Ryba w sosie curry: przepis z olejem kokosowym

2021-03-29
Fern Green, Jessica Oldfield
Ryba w sosie curry: przepis z olejem kokosowym
Autor: Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris Ryba w sosie curry z olejem kokosowym to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej kuchni. 
łatwy
45 min
4

Ryba w sosie curry przygotowana według przepisu Jessici Oldfield dzięki zawartym w niej składnikom ułatwia trawienie, chroni układ krążenia, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ryba jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, korzystnie wpływające na serce. Tamarynd obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, pomaga w walce z nadciśnieniem i ułatwia trawienie. Przepis na rybę w sosie curry pochodzi z książki Tylko olej kokosowy  z  Zielonej Serii  wydawnictwa Buchmann. 

Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach

SKŁADNIKI

  • 4 x 200 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 15 listków curry + kilka do dekoracji
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana duża cebula
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 60 g pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgnieć czosnek z ½ łyżeczki soli.
  • Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć 15 listków curry, podsmażaj je przez minutę.
  • Dodaj czosnek i cebulę, podsmażaj jeszcze przez 3–5 minut do zrumienienia cebuli.
  • Wlej mleko kokosowe i wsyp pozostałą sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 15–20 minut do zgęstnienia.
  • Zdejmij z ognia i dodaj pastę tamaryndową. Przykryj garnek i odstaw.
  • Rozgrzej pozostały olej na patelni na średnim ogniu. Podsmażaj rybę przez 6–8 minut z każdej strony do zrumienienia.
  • Posyp pozostałymi listkami curry, podawaj z sosem.
Fern Green, Jessica Oldfield