Porowe risotto z dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Porowe risotto z dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszne danie rybne. Porcja dostarcza 330 kcal oraz wielu składników odżywczych. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 g suchego ryżu arborio
- 120 g filetu z dorsza
- mały kawałek pora
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli dymki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza pokroić w grubą kostkę. Przyprawić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną dymkę, por i czosnek. Zeszklić.
- Po kilku minutach wrzucić ryż i podlewać partiami bulionem tak, aby całość wchłonął ryż.
- Przy ostatnim dolewaniu bulionu wrzucić pokrojoną rybę. Całość mieszać około 10-15 min.
- Po tym czasie dodać masło. Przyprawić do smaku.