Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to rewelacyjny sposób na podanie ryby. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 brokuła
- 100g filetu z dorsza
- ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 ząbek pieczonego czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł podzielić na małe różyczki, a łodygę pokrój w słupki.
- Rybę umyć, osuszyć i przyprawić.
- Posmarować kawałki brokuła i rybę oliwą, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200°C.
- W tym czasie ugotować kaszę.
- Ząbek czosnku rozgnieść, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny i solą.
- Wystudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać pastę z czosnku, pokrojona w kostkę rybę i brokuły.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i natką pietruszki.