Kokosowe spaghetti z owocami morza
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kokosowe spaghetti z owocami morza to doskonałe danie na co dzień. Aksamitny sos, aromatyczne krewetki i delikatne kluski w tym wydaniu zamieniają się w pożywne danie dla każdego.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu spaghetti
- 15 dużych krewetek
- 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 15 suszonych pomidorów z oliwy
- 3 ząbki czosnku, rozmaryn
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron al dente. Po przegotowaniu nie przelewaj zimną wodą.
- Rozmróź krewetki, usuń jelito i dokładnie umyj. Skrop sokiem z cytryny.
- Na oliwie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, dodaj krewetki i po chwili smażenia podlej winem. Odczekaj aż wino odparuje.
- Wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojone pomidory oraz rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem.
- Dodaj makaron na patelnię i mieszaj dokładnie z sosem.
- Podawaj z kawałkiem cytryny.