Karp gotowany z pietruszką i piwem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Karp gotowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem korzenia pietruszki najlepiej smakuje z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 szklanki ciemnego piwa
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki masła
- kminek
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić nie odcinając głowy, włożyć do brytfanny, zalać piwem i posolić. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę oraz cebulę.
- Gotować 40 min. na małym ogniu. Doprawić octem, masłem, pieprzem i kminkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 min, aby odparował nadmiar płynu.