Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Warto czasem tradycyjne ziemniaki zastąpić batatami. Mimo że są słodkawe, doskonale nadają się do ryb i mięs - poleca w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA Monika Goździalska.
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza
- 2 duże cebule
- 1 marchewka
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- 2 bataty
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietany 35% tłuszczu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
- W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie panierujemy w mące.
- Na rozgrzanej patelni układamy dorsza, smażymy z obu stron na złoto.
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie. Rozbijamy na puree tłuczkiem do ziemniaków.
- Dolewamy śmietankę, dorzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i jajko, mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.