Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem to kwintesencja polskich smaków. Wołowina i chrzan pasują do siebie znakomicie. Zrazy z mielonej wołowiny są mięciutkie i soczyste, a maślano-chrzanowe nadzienie nadaje im wyjątkowej wyrazistości. Podajemy je z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1,5 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- olej
- 1 łyżka mąki
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)
- 3 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chrzan wymieszać z żółtkiem, masłem i szczyptą cukru.
- Kajzerkę namoczyć, i odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.
- Dodać posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju cebulę oraz jajko i wyrobić masę.
- Masę podzielić na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczyć i na jej środku położyć nieco sosu chrzanowego.
- Mięso zwinąć formując podłużne zrazy. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju w niskim garnku.
- Zrumienione ze wszystkich stron zrazy zdjąć z tłuszczu i odłożyć na bok, a do garnka wsypać mąkę i rozprowadzić ją bulionem.
- Dodać przyprawy, wlać sok z cytryny i śmietanę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zrazy i gotować je w nim ok. 30 min.