Zrazik wieprzowy z chorizo jak u Magdy Gessler w Kulinarnej Fabryce Smaku

Zrazik wieprzowy z czorizo jak u Magdy Gessler w Kulinarnej Fabryce Smaku
Autor: Shutterstock.com "Czorizo" wykorzystane przez Magdę Gessler do zrazików w Kulinarnej Fabryce Smaku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zrazik wieprzowy z "czorizo" zagościł ostatnio w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Niestrudzona rewolucjonistka smaku tym razem zamieniła restaurację Magnolia w Jaworze na Kulinarną Fabrykę Smaku. Obłędny zraz wieprzowy zrolowany z hiszpańskim chorizo podbił podniebienia smakoszy! Drugim hitem wieczoru była zupa krem z kalafiora z bitą śmietaną. A jak Wy to oceniacie? Spróbujcie koniecznie! 

Magda Gessler od kilku lat niestrudzenie rewolucjonizuje polską gastronomię. Znana restauratorka tym razem wzięła na warsztat  restaurację Magnolia działającą przy ulicy Kuzienniczej 14 w Jaworze na Dolnym Śląsku, gdzie stworzyła przepyszną Kulinarną Fabrykę Smaku. Jako danie główne zaproponowała zrazik wieprzowy z "chorizo", pikantną hiszpańską kiełbasą. Chorizo występuje w wielu podgatunkach. Jest grube chorizo sezonowane, następnie krojone na cienkie plasterki, które rozpływają się na języku mięsnym smakiem z pikantną nutą. Jest również krótkie miękkie chorizo przeznaczone do grillowania. To również można wykorzystać. Po zdjęciu skórki kiełbaskę owijamy mięsnym zrazem i postępuje dalej zgodnie z przepisem. 

"Kuchenne Rewolucje" z jaworską restauracją w roli głównej premierowo ukażą się w czwartek 7 października o 21.30 w TVN. Odcinek jest już dostępny na platformie player.pl 

SKŁADNIKI

  • Na zraziki z "czorizo":
  • 500 g  karkówki wieprzowej
  • 150 g mięsa z grubego chorizo lub chorizo grillowe pokrojone w zgrabne słupki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże pomidory (400 g)
  • 100 g chorizo
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ostra papryka, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na plastry. Zbić tłuczkiem na cienkie zrazy. Przełożyć posiekaną cebulą, posmarować sosem alio e olio - PRZEPIS >
  • Na zrazach ułożyć mięso wyjęte z kiełbasy "czorizo" lub kawałek krótkiego chorizo. Zrolować. Ewentualnie spiąć wykałaczką. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić zraziki. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na tę samą patelnię dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory i resztę mięsa z chorizo. Doprowadzić do wrzenia i rozgnieść. 
  • Zalać czerwonym winem i zredukować.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Przyprawić ostrą papryką, solą i pierzem do smaku.
  • Przełożyć zraziki do sosu. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 20 minut. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej