Żelazne prażonki z duszoną karkówką - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Wypróbuj przepis na żelazne prażonki z duszoną karkówką.
Z mat. pras. Gzella.
SKŁADNIKI
- DUSZONA KARKÓWKA:
- karkówka, np. firmy Gzella 700g
- mąka pszenna 2 - 3 łyżki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- cebula 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- woda 2 ½ szklanki
- sól
- pieprz
- majeranek
- PRAŻONKI:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
- Obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na złoty kolor.
- Przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Następnie podlać wodą i dusić po przykryciem przez kilka minut.
- Całość wlać do mięsa i dusić razem dopóki karkówka nie zmięknie. Doprawić do smaku.
- Obrane ziemniaki podzielić: 1/4 ugotować na miękko, 3/4 zetrzeć na tarce na najdrobniejszych ostrzach.
- Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
- Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze.
- Podawać z bitkami wołowymi i sosem.