Zapiekany makaron z mięsnym sosem: pomysł na obiad z mięsa mielonego
Zapiekany makaron z mięsnym sosem to najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego. Makaronowa zapiekanka to hit dla dzieci i nie tylko. Możesz do niego przemycić warzywa. Możesz go przyrządzić z każdego rodzaju mięsa mielonego. I dopasować do upodobań swojej rodziny. Po prostu genialny!
Jak zrobić zapiekany makaron z mięsem mielonym?
(Przewiń w dół, aby zobaczyć pełny przepis)
Makaron ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już miękki, odcedź wodę i przełóż go do naczynia żaroodpornego.
Czekając, aż makaron się ugotuje, przygotuj ten banalnie prosty sos mięsny.
Seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. To naprawdę ważne, bo mielone mięso rozpadnie się na drobiny i nie chcemy w sosie dużych kawałków warzyw. Nie chcemy, żeby zdominowały mięso.
Rozgrzej oliwę lub olej lub masło klarowane w garnku z grubym dnem lub bardzo dużej patelni. Dlaczego w garnku z grubym dnem? Bo takie garnki są odporne na wysokie temperatury smażenia. Poza tym grube dno pozwala uniknąć przypalenia. Temperatura smażenia będzie wyrównana. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się półprzezroczysta i miękka, czyli szklista. Zajmie to około 3-4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Następnie dodaj mielone mięso. Smaż do zarumienienia. Gdy mniej więcej połowa się zarumieni, dodaj suszone zioła i wymieszaj, aby połączyć je z mięsem. Dzięki temu mięso lepiej wchłania smak. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojone pomidory.
W między czasie rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.
Do sosu dodaj marchewkę i seler i przykryj pokrywką. Gotuj, aż warzywa zmiękną, około 10 minut. Następnie przełóż sos mięsny do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron.
Posyp makaron startym serem i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron z wierzchu zarumieni się.
Podawaj natychmiast ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Kilka praktycznych wskazówek, jak za każdym razem osiągnąć sukces
Możesz użyć dowolnego startego sera. Uwielbiam mozzarellę do moich dań z makaronu, ale każdy topliwy ser żółty będzie pasował.
Lubię używać chudego mięsa mielonego z indyka, aby zaoszczędzić kalorii i tłuszczu. Możesz użyć mielonego mięsa o większej zawartości tłuszczu, ale zwiększy to liczbę kalorii.
Upewnij się, że mięso jest całkowicie zrumienione, zanim włożysz je do naczynia żaroodpornego.
Jeśli w lodówce masz resztki warzyw, możesz je pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa, dodając jednocześnie marchewkę i seler. Resztki cukinii, brokułów i pomidorów będą wspaniałym dodatkiem.
Nie oszczędzaj na suszonych ziołach przyprawowych. Są pełne smaku i wartości odżywczych.
Resztki zapieczonego makaronu można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Ja najczęściej nadwyżki zamrażam. Zabieram je do pracy. To także dobre rozwiązanie, gdy wracasz późno i jesteś bardzo głodna.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu
- 500 g mielonego mięsa z indyka, wieprzowiny lub wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 szklanki selera startego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
- 400 ml posiekanych pomidorów z puszki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
100 g startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Przełóż go do naczynia żaroodpornego.
- Pora na sos mięsny.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem lub bardzo dużej patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się półprzezroczysta i miękka, czyli szklista. Zajmie to około 3-4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Następnie dodaj mielone mięso. Smaż do zarumienienia. Gdy mniej więcej połowa się zarumieni, dodaj suszone zioła i wymieszaj, aby połączyć je z mięsem.
- Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojone pomidory.
- W między czasie rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.
- Do sosu dodaj marchewkę i seler i przykryj pokrywką. Gotuj, aż warzywa zmiękną, około 10 minut. Następnie przełóż sos mięsny do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron.
- Posyp makaron startym serem i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron z wierzchu zarumieni się.
- Podawaj natychmiast ze swoimi ulubionymi dodatkami.