Zapiekany makaron z mięsnym sosem: pomysł na obiad z mięsa mielonego

Zapiekany makaron z mięsnym sosem pomidorowym: pomysł na obiad z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Zapiekany makaron z mięsnym sosem to najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego. Makaronowa zapiekanka to hit dla dzieci i nie tylko. Możesz do niego przemycić warzywa. Możesz go przyrządzić z każdego rodzaju mięsa mielonego. I dopasować do upodobań swojej rodziny. Po prostu genialny! 

Jak zrobić zapiekany makaron z mięsem mielonym? 

(Przewiń w dół, aby zobaczyć pełny przepis)

Makaron ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już miękki, odcedź wodę i przełóż go do naczynia żaroodpornego. 

Czekając, aż makaron się ugotuje, przygotuj ten banalnie prosty sos mięsny.

Seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. To naprawdę ważne, bo mielone mięso rozpadnie się na drobiny i nie chcemy w sosie dużych kawałków warzyw. Nie chcemy, żeby zdominowały mięso. 

Rozgrzej oliwę lub olej lub masło klarowane w garnku z grubym dnem lub bardzo dużej patelni. Dlaczego w garnku z grubym dnem? Bo takie garnki są odporne na wysokie temperatury smażenia. Poza tym grube dno pozwala uniknąć przypalenia. Temperatura smażenia będzie wyrównana. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się półprzezroczysta i miękka, czyli szklista. Zajmie to około 3-4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

Następnie dodaj mielone mięso. Smaż do zarumienienia. Gdy mniej więcej połowa się zarumieni, dodaj suszone zioła i wymieszaj, aby połączyć je z mięsem. Dzięki temu mięso lepiej wchłania smak. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.  Na koniec dodaj pokrojone pomidory. 

W między czasie rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.

Do sosu dodaj marchewkę i seler i przykryj pokrywką. Gotuj, aż warzywa zmiękną, około 10 minut. Następnie przełóż sos mięsny do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron.

Posyp makaron startym serem i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron z wierzchu zarumieni się.

Podawaj natychmiast ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Kilka praktycznych wskazówek, jak za każdym razem osiągnąć sukces

Możesz użyć dowolnego startego sera. Uwielbiam mozzarellę do moich dań z makaronu, ale każdy topliwy ser żółty będzie pasował.

Lubię używać chudego mięsa mielonego z indyka, aby zaoszczędzić kalorii i tłuszczu. Możesz użyć mielonego mięsa o większej zawartości tłuszczu, ale zwiększy to liczbę kalorii.

Upewnij się, że mięso jest całkowicie zrumienione, zanim włożysz je do naczynia żaroodpornego.

Jeśli w lodówce masz resztki warzyw, możesz je pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa, dodając jednocześnie marchewkę i seler. Resztki cukinii, brokułów i pomidorów będą wspaniałym dodatkiem.

Nie oszczędzaj na suszonych ziołach przyprawowych. Są pełne smaku i wartości odżywczych. 

Resztki zapieczonego makaronu można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Ja najczęściej nadwyżki zamrażam. Zabieram je do pracy. To także dobre rozwiązanie, gdy wracasz późno i jesteś bardzo głodna. 

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu
  • 500 g mielonego mięsa z indyka, wieprzowiny lub wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka marchewki startej
  • 1/2 szklanki selera startego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
  • 400 ml posiekanych pomidorów z puszki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

    100 g startego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. 
  • Pora na sos mięsny.
  • Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem lub bardzo dużej patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się półprzezroczysta i miękka, czyli szklista. Zajmie to około 3-4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  • Następnie dodaj mielone mięso. Smaż do zarumienienia. Gdy mniej więcej połowa się zarumieni, dodaj suszone zioła i wymieszaj, aby połączyć je z mięsem. 
  • Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.  Na koniec dodaj pokrojone pomidory. 
  • W między czasie rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.
  • Do sosu dodaj marchewkę i seler i przykryj pokrywką. Gotuj, aż warzywa zmiękną, około 10 minut. Następnie przełóż sos mięsny do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron.
  • Posyp makaron startym serem i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron z wierzchu zarumieni się.
  • Podawaj natychmiast ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej