Zapiekanka makaronowa à la pizza - idealne danie dla miłośników włoskich smaków

Zapiekanka makaronowa à la pizza  - idealne danie dla miłośników włoskich smaków
Autor: Shutterstock Zapiekanka makaronowa à la pizza - smakowe połączenie tego co najlepsze we włoskiej kuchni
łatwy
30 min
2

Lubisz włoską kuchnię i stale masz dylemat, co wybrać - makaron czy pizzę? Podpowiadamy - wybierz zapiekankę makaronową à la pizza, będziesz miał ulubione smaki w jednym daniu.

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu o grubej formie, np. penne
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera o zdecydowanym smaku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 150 g pieczarek
  • ok. 8 małych pomidorków np. koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym oraz jajkiem.
  • Wyłożyć do przygotowanej formy do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera.
  • Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód.
  • Na mięsie ułożyć podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki przekroić i ułożyć pomiędzy pieczarkami. Całość posypać resztą sera żółtego startego na dużych oczkach.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Przed podaniem udekorować liśćmi świeżej bazylii.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej