Zapiekanka makaronowa à la pizza - idealne danie dla miłośników włoskich smaków
2022-07-14
łatwy
30 min
2
Lubisz włoską kuchnię i stale masz dylemat, co wybrać - makaron czy pizzę? Podpowiadamy - wybierz zapiekankę makaronową à la pizza, będziesz miał ulubione smaki w jednym daniu.
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu o grubej formie, np. penne
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera o zdecydowanym smaku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 150 g pieczarek
- ok. 8 małych pomidorków np. koktajlowych
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym oraz jajkiem.
- Wyłożyć do przygotowanej formy do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera.
- Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód.
- Na mięsie ułożyć podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki przekroić i ułożyć pomiędzy pieczarkami. Całość posypać resztą sera żółtego startego na dużych oczkach.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Przed podaniem udekorować liśćmi świeżej bazylii.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?