Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami to doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju
- 750 g wołowiny na gulasz
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki tymianku
- 500 g dyni piżmowej
- 1 marchewka
- 2 jabłka np. odmiany Gala
- 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 cebule
- 500 g ziemniaków
- 1 l bulionu wołowego
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 l białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z gruby dnem rozgrzać olej i dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażyć do zrumienienia.
- Dodać liście laurowe, tymianek, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i jabłka. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Wlać wino, zagotować, a następnie dodać bulion. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
- Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem wina.