Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro

2021-02-27
Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Autor: Shutterstock Wołowina z sosem sriracha to uczta dla mięsożerców.
łatwy
35 min
4

Wołowina z sosem sriracha to pyszne mięso w azjatyckim stylu i z wielką mocą. Moc pochodzi oczywiście z sosu sriracha, którego głównym składnikiem są ostre jak brzytwa papryczki jalapenio. Jeśli nie jesteście miłośnikami ostrości, dodajecie go połowę. I tak wystarczy.

Składniki

300 g ligawy lub polędwicy wołowej

2 łyżki sosu sriracha

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

1 szklanka gorącej wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.

W gorącej wodzie rozpuścić miód i sosy i dodać do mięsa, gdy to lekko zbrązowieje.

Sos dusić do zredukowania o połowę. W razie potrzeby zagęścić skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody.

Tak przygotowane mięso podawać z ryżem lub dowolnym azjatyckim makaronem.