Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Wołowina z sosem sriracha to pyszne mięso w azjatyckim stylu i z wielką mocą. Moc pochodzi oczywiście z sosu sriracha, którego głównym składnikiem są ostre jak brzytwa papryczki jalapenio. Jeśli nie jesteście miłośnikami ostrości, dodajecie go połowę. I tak wystarczy.
SKŁADNIKI
- 300 g ligawy lub polędwicy wołowej
- 2 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.
- W gorącej wodzie rozpuścić miód i sosy i dodać do mięsa, gdy to lekko zbrązowieje.
- Sos dusić do zredukowania o połowę. W razie potrzeby zagęścić skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody.
- Tak przygotowane mięso podawać z ryżem lub dowolnym azjatyckim makaronem.