Wieprzowe golonki pieczone w piwie: chrupka skórka i miękka wieprzowina
2020-10-26

łatwy
60 min
4
Wieprzowe golonki pieczone w piwie to pyszne danie. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto rozłożyć etapy gotowania na 2 dni, aby cieszyć się pyszną chrupką skórka i miękkim mięsem wieprzowy, które rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 4 golonki tylne, średniej wielkości, po 1 golonce na 1 osobę
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
- 1 butelka ciemnego piwa typu porter
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- pół łyżki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki ułożyć w garnku, zalać rosołem, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Przykryć pokrywką i gotować około 2 godzin. Wyjąć z rosołu i przestudzić. Rosół można wykorzystać do przygotowania ramenu.
- Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, mieloną papryką, kminkiem i pieprzem. Za pomocą pędzla posmarować golonki przygotowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę lub dłużej. Na tym kończy się pierwszy etap, warto zaplanować go dzień wcześniej przed pieczeniem.
- W brytfannie układamy na dnie grubo pokrojoną cebulę. Na cebuli ułożyć golonki. Zalać piwem i wstawić do piekarnika.
- Piec 1 godzinę w 200°C.
- Podawać z surówką z kiszonej kapusty i ewentualnie z pieczonymi ziemniakami.