Wątróbki drobiowe w sosie z sherry

Wątróbki drobiowe w sosie z sherry
Autor: Shutterstock.com Wątróbki drobiowe w sosie z sherry
łatwy
60 min
4

Dieta niskokaloryczna

Przepis na wątróbkę drobiową po hiszpańsku z pewnością wart jest wypróbowania. Zapiekanie wątróbki z innymi przyprawami, niż jesteśmy przyzwyczajeni oraz z sherry sprawia, że ma ona inny smak i aromat.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątróbek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 goździki
  • 1 łyżka czerwonego octu
  • 0,5 litra sherry
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, szalotki i czosnek pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać wcześniej pokrojone warzywa: najpierw czosnek i szalotkę, po około 2 minutach dodać paprykę a po kolejnej minucie marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu ok. 6-8 minut. 
  • W międzyczasie oczyścić wątróbki i wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 5 minut (do delikatnego podpieczenia i odsączenia nadmiaru wody).
  • Wyjąć wątróbki z pieca i odsączyć dokładnie z resztek wody. Osuszone wątróbki dodać do wcześniej podsmażonych warzyw.
  • Dodać łyżkę octu i doprawić szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
  • Podsmażać przez kolejne 2 minuty, a następnie zalać wszystko sherry do całkowitego przykrycia wątróbek (około 0,5 litra).
  • Wszystko gotować na wolnym ogniu aż do momentu zredukowania objętości sherry do połowy. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami .
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej