Wątróbki drobiowe w sosie z sherry
2021-04-01
łatwy
60 min
4
Dieta niskokaloryczna
Przepis na wątróbkę drobiową po hiszpańsku z pewnością wart jest wypróbowania. Zapiekanie wątróbki z innymi przyprawami, niż jesteśmy przyzwyczajeni oraz z sherry sprawia, że ma ona inny smak i aromat.
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 4-5 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 3 goździki
- 1 łyżka czerwonego octu
- 0,5 litra sherry
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, szalotki i czosnek pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać wcześniej pokrojone warzywa: najpierw czosnek i szalotkę, po około 2 minutach dodać paprykę a po kolejnej minucie marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu ok. 6-8 minut.
- W międzyczasie oczyścić wątróbki i wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 5 minut (do delikatnego podpieczenia i odsączenia nadmiaru wody).
- Wyjąć wątróbki z pieca i odsączyć dokładnie z resztek wody. Osuszone wątróbki dodać do wcześniej podsmażonych warzyw.
- Dodać łyżkę octu i doprawić szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
- Podsmażać przez kolejne 2 minuty, a następnie zalać wszystko sherry do całkowitego przykrycia wątróbek (około 0,5 litra).
- Wszystko gotować na wolnym ogniu aż do momentu zredukowania objętości sherry do połowy. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami .