Tofu w pomidorach: przepis na wegetariański gulasz
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tofu w pomidorach to prosty przepis na bezmięsny gulasz nie tyko dla wegetarian. Tofu w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowuje się szybko. Jest to pełnowartościowy posiłek dla każdego.
Polecamy także: Co to jest tofu? Przepis na domowy ser sojowy
SKŁADNIKI
- 600 g tofu naturalnego
- 600 g pomidorów pelati z puszki
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Zrumienić tofu na gorącym tłuszczu. Zdjąć tofu z patelni i zachować.
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy tofu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki i dusić, aż rozpadną się i zamienią w sos.
Wlać sos sojowy i dodać obsmażone tofu. Dusić jeszcze 15 minut.
Na koniec dodać nać kolendry.
Podawać z ryżem.