Sznycle z kurczaka w kwaśnej śmietanie i krakersach: przepis na kotlety z piekarnika
2021-11-29
łatwy
20 min
4
Kotlety z piersi kurczaka są moim zdaniem lepsze od schabowych. Zawsze miękkie i soczyste. Odkąd odkryłam zalety piekarnika, już nie smażę sznycli z kurczaka, ale je piekę. To zaoszczędza czasu. Można przygotować więcej kotletów i zamrozić na później. Dom nie przesiąka zapachem smażonego mięsa. Jednak przede wszystkim sznycle z piersi kurczaka są przepyszne. Wypróbuj ten genialny patent na pieczone sznycle!
SKŁADNIKI
- Na marynatę z kwaśnej śmietany do sznycli:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- ¼ szklanki majonezu (4 łyżki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- Na sznycle z piersi kurczaka:
- 3-4 piersi z kurczaka bez kości i skóry (łącznie około 1 kg)
- 1½ szklanki pokruszonych krakersów (około 30 całych krakersów)
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżki parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokrój horyzontalnie na pół. Tak przygotowane połówki piersi kurczaka lekko zbij tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość.
- Wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, sos sojowy, sól, paprykę, czosnek w proszku i pieprz. Dodaj kurczaka do tej mieszanki i wymieszaj, aby obtoczyć mięso w marynacie. Przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę (lub na noc).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Wyjmij kurczaka z marynaty. Resztki marynaty wyrzuć.
- W misce wymieszaj okruchy krakersów z roztopionym masłem. Sznycle obtocz w okruchach. Ułóż na blasze. Następnie posyp parmezanem.
- Piecz bez przykrycia przez 30-35 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne