Sznycle z kurczaka w kwaśnej śmietanie i krakersach: przepis na kotlety z piekarnika

Sznycle z kurczaka w kwaśnej śmietanie i krakersach
Autor: Shutterstock.com Sznycle z kurczaka w kwaśnej śmietanie i krakersach
łatwy
20 min
4

Kotlety z piersi kurczaka są moim zdaniem lepsze od schabowych. Zawsze miękkie i soczyste. Odkąd odkryłam zalety piekarnika, już nie smażę sznycli z kurczaka, ale je piekę. To zaoszczędza czasu. Można przygotować więcej kotletów i zamrozić na później. Dom nie przesiąka zapachem smażonego mięsa. Jednak przede wszystkim sznycle z piersi kurczaka są przepyszne. Wypróbuj ten genialny patent na pieczone sznycle!

SKŁADNIKI

  • Na marynatę z kwaśnej śmietany do sznycli:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • ¼ szklanki majonezu (4 łyżki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • Na sznycle z piersi kurczaka:
  • 3-4 piersi z kurczaka bez kości i skóry (łącznie około 1 kg)
  • 1½ szklanki pokruszonych krakersów (około 30 całych krakersów)
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokrój horyzontalnie na pół. Tak przygotowane połówki piersi kurczaka lekko zbij tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. 
  • Wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, sos sojowy, sól, paprykę, czosnek w proszku i pieprz. Dodaj kurczaka do tej mieszanki i wymieszaj, aby obtoczyć mięso w marynacie. Przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę (lub na noc).
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. 
  • Wyjmij kurczaka z marynaty. Resztki marynaty wyrzuć.
  • W misce wymieszaj okruchy krakersów z roztopionym masłem. Sznycle obtocz w okruchach. Ułóż na blasze. Następnie posyp parmezanem.
  • Piecz bez przykrycia przez 30-35 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej