Szaszłyki z kurczakiem i ananasem - przepis drobiowo-owocowy przysmak

2021-03-29
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem - przepis drobiowo-owocowy przysmak
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Szaszłyki to obok karkówki i kiełbasek najczęściej przygotowywane danie z grilla. Sposobów na przygotowanie szaszłyków jest mnóstwo wystarczy długa wykałaczka do szaszłyków, ulubione warzywa, kawałki mięsa i mnóstwo ziół i danie gotowe

Szaszłyki najlepiej przygotowywać na grill opiekając na drewnianym żarze. Poza sezonem oczywiście możemy je przygotowywać również w piekarniku czy na patelni jednak te opiekane na grillu mają charakterystyczny smak i aromat. Przygotowując szaszłyki z kurczakiem pamiętajmy o zamarynowaniu wcześniej mięsa. Najlepiej jeśli kurczak w marynacie pozostanie przez cała noc.  Nie zapomnijmy też drewniane patyczki namoczyć przed nakładaniem na nie warzyw i mięsa wówczas po upieczeniu będą łatwiej się zdejmowały.

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 1 puszka ananasa
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • suszone śliwki
  • 200 g boczku wędzonego

  • Marynata:
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • kieliszek wódki (najlepsza gorzka żołądkowa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wrzucamy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiamy na 1,5 godziny.
  • W tym czasie plastry ananasa kroimy na dość duże kawałki. Boczek również kroimy na dość duże kawałki (podobnie jak kurczak).
  • Wszystkie składniki naprzemiennie nakładamy na patyczki do szaszłyków. Polewamy pozostałą marynatą i grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone.