Szaszłyki z kurczakiem i ananasem - przepis drobiowo-owocowy przysmak

Szaszłyki to obok karkówki i kiełbasek najczęściej przygotowywane danie z grilla. Sposobów na przygotowanie szaszłyków jest mnóstwo wystarczy długa wykałaczka do szaszłyków, ulubione warzywa, kawałki mięsa i mnóstwo ziół i danie gotowe
Szaszłyki najlepiej przygotowywać na grill opiekając na drewnianym żarze. Poza sezonem oczywiście możemy je przygotowywać również w piekarniku czy na patelni jednak te opiekane na grillu mają charakterystyczny smak i aromat. Przygotowując szaszłyki z kurczakiem pamiętajmy o zamarynowaniu wcześniej mięsa. Najlepiej jeśli kurczak w marynacie pozostanie przez cała noc. Nie zapomnijmy też drewniane patyczki namoczyć przed nakładaniem na nie warzyw i mięsa wówczas po upieczeniu będą łatwiej się zdejmowały.
SKŁADNIKI
- Składniki:
- 1 puszka ananasa
- 2 średnie piersi z kurczaka
- suszone śliwki
- 200 g boczku wędzonego
Marynata:- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- kieliszek wódki (najlepsza gorzka żołądkowa)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wrzucamy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiamy na 1,5 godziny.
- W tym czasie plastry ananasa kroimy na dość duże kawałki. Boczek również kroimy na dość duże kawałki (podobnie jak kurczak).
- Wszystkie składniki naprzemiennie nakładamy na patyczki do szaszłyków. Polewamy pozostałą marynatą i grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone.