Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Strogonow z wątróbki drobiowej i pieczarek to pyszna potrawka idealna do gotowanych ziemniaków, kaszy, czy klusek. Ekonomiczny przepis przyda się każdemu. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białek i związków odżywczych. Polecam, bo to jest po prostu pyszne!
SKŁADNIKI
- 1,3 kg wątróbki drobiowej
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 400 ml rosołu drobiowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml śmietany 18% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wytnij żyłki z wątróbek. Pokrój na małe kawałki.
- Drobno posiekaj cebulę i seler, niezbyt drobno posiekaj grzyby.
- Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni lub w rondlu na dużym ogniu. W kilku partiach szybko usmaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Obsmażoną wątróbkę przełóż na talerz.
- Wytrzyj lub opłucz patelnię. Dodaj 30 g masła i rozpuść. Dodaj grzyby, cebulę z selerem i smaż od czasu do czasu mieszając do miękkości ok. 5 minut.
- Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Na patelnię wsyp mąkę i smaż, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 1 minutę.
- Stopniowo wlewaj podgrzany bulion lub wodę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj obsmażoną wątróbkę i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do prawie minimum i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
- Następnie wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, ponownie zagotuj i duś przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.
- Pozostaw naczynie pod pokrywką na 10 minut, a następnie podawaj posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.