Soczyste udka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis na kurczaka

Soczyste udka kurczaka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Soczyste udka kurczaka zapieczone pod śmietanowym sosem są pyszne
łatwy
30 min
4

Soczyste udka kurczaka zapiekane pod śmietaną to łatwy przepis na pyszny obiad. Zapewne zastanawiacie się, jak uzyskać ową soczystość, gdy mięso będzie się piec? Otóż udka wstępnie należy zamarynować w soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Tak, to sprytny sposób na wykorzystanie bogatej w smak solanki i zamarynowania mięsa. Polecam ten łatwy przepis!

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 100 ml (1/2 szklanki) kwasu z ogórków lub kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka przyprawić mieszanką ziół i soli przeznaczoną do drobiu. 
  • Udka przełożyć do miski, zalać kwasem z ogórków i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Udka kurczaka panierować w tartej bułce i smażyć na oleju do zrumienienia. Smażyć na średnim ogniu. Zrumienienie kurczaka zajmie około 10-12 minut.
  • W czasie, gdy kurczak się rumieni, pokroić cebulę na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Pokrojoną cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Skropić 1 łyżką marynaty spod kurczaka.
  • Na cebuli ułożyć zrumienione udka kurczaka. Polać śmietaną. Oprószyć solą i pieprzem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200°C. 
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie, posypać tartym serem i ponownie wstawić do piekarnika.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej