Soczyste udka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis na kurczaka

Soczyste udka kurczaka zapiekane pod śmietaną to łatwy przepis na pyszny obiad. Zapewne zastanawiacie się, jak uzyskać ową soczystość, gdy mięso będzie się piec? Otóż udka wstępnie należy zamarynować w soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Tak, to sprytny sposób na wykorzystanie bogatej w smak solanki i zamarynowania mięsa. Polecam ten łatwy przepis!

Soczyste udka kurczaka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis

i

Autor: Shutterstock Soczyste udka kurczaka zapieczone pod śmietanowym sosem są pyszne
łatwy
30 min
4

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 100 ml (1/2 szklanki) kwasu z ogórków lub kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka przyprawić mieszanką ziół i soli przeznaczoną do drobiu. 
  • Udka przełożyć do miski, zalać kwasem z ogórków i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Udka kurczaka panierować w tartej bułce i smażyć na oleju do zrumienienia. Smażyć na średnim ogniu. Zrumienienie kurczaka zajmie około 10-12 minut.
  • W czasie, gdy kurczak się rumieni, pokroić cebulę na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Pokrojoną cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Skropić 1 łyżką marynaty spod kurczaka.
  • Na cebuli ułożyć zrumienione udka kurczaka. Polać śmietaną. Oprószyć solą i pieprzem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200°C. 
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie, posypać tartym serem i ponownie wstawić do piekarnika.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...