Soczyste udka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis na kurczaka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste udka kurczaka zapiekane pod śmietaną to łatwy przepis na pyszny obiad. Zapewne zastanawiacie się, jak uzyskać ową soczystość, gdy mięso będzie się piec? Otóż udka wstępnie należy zamarynować w soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Tak, to sprytny sposób na wykorzystanie bogatej w smak solanki i zamarynowania mięsa. Polecam ten łatwy przepis!
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 100 ml (1/2 szklanki) kwasu z ogórków lub kapusty
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- 200 g śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 50 g tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka kurczaka przyprawić mieszanką ziół i soli przeznaczoną do drobiu.
- Udka przełożyć do miski, zalać kwasem z ogórków i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Udka kurczaka panierować w tartej bułce i smażyć na oleju do zrumienienia. Smażyć na średnim ogniu. Zrumienienie kurczaka zajmie około 10-12 minut.
- W czasie, gdy kurczak się rumieni, pokroić cebulę na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Pokrojoną cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Skropić 1 łyżką marynaty spod kurczaka.
- Na cebuli ułożyć zrumienione udka kurczaka. Polać śmietaną. Oprószyć solą i pieprzem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200°C.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie, posypać tartym serem i ponownie wstawić do piekarnika.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?