Śląski kociołek z piekarnika. To danie podbije wasze podniebienia!

Śląski kociołek z piekarnika. To danie podbije wasze podniebienia!
Autor: Shutterstock.com Tradycyjne pieczonki przygotowane z ziemniaków, kapusty włoskiej, pora, kiełbasy wieprzowej i boczku wędzonego w żeliwnym garnku w piekarniku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Kociołek śląski to potrawa ogniskowa. Obłędny smak długo pieczonych ziemniaków, kapusty, boczku i kiełbasy uzyskuje się w żeliwnym szczelnie zamkniętym garnku na ognisku. Takie warunki można odtworzyć w piekarniku. Zatem do dzieła! 

Pieczonki śląskie to tradycyjna potrawa regionalna. Podstawowa wersja przepisu to zawsze ziemniaki, kapusta, cebula, wędzonka. Osobiście najbarciej lubię to danie z kapustą włoską. I choć to paradoks kulinarny, ale wtedy duszonki najbardziej przypominają francuskie pot-au-feu, które absolutnie ubóstwiam. To danie pełne ciepłych uczuć, kojące zimną porą i pocieszające, jak żadne inne. Żeby się udało potrzebny jest żeliwny garnek z pokrywą. Taki garnek mocno się rozgrzewa, a ciężka pokrywka nie pozwala ulotnić się smakom. Koniecznie dusić się musimy w piekarniku, aby ciepło ogrzewało garnek ze wszystkich stron. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 2 marchewki, pokrojone na większe kawałki
  • 500 g kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej kiełbasy wieprzowej, pokrojonej na kawałki
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w duże słupki
  • ½ główki kapusty włoskiej lub zwykłej, poszatkowanej na duże kawałki
  • 1 duży por lub 2 cebule, pokrojona na talarki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki szałwii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oraz żeliwny garnek o pojemności około 4 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Na dnie garnka żaroodpornego ułóż 2-3 duże liście kapusty. 
  • Na kapuście ułóż warstwami w kolejności połowę: ziemniaków, marchwi, kapusty, pora lub cebuli, kiełbasy i boczku. Posyp połową przygotowanych przypraw. Dopraw solą i pieprzem.  
  • Teraz ułóż kolejne warstwy: ziemniaków, marchwi, kapusty, pora, kiełbasy i boczku. Przypraw. Wlej bulion. 
  • Wierzch kociołka przykryj 2-3 liśćmi kapusty oraz pokrywką. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60-70 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw kociołek w środku na jeszcze 15 minut. 
  • Podawaj póki gorące z chłodnym piwem. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej