Śląski kociołek z piekarnika. To danie podbije wasze podniebienia!
Dieta bezglutenowa
Kociołek śląski to potrawa ogniskowa. Obłędny smak długo pieczonych ziemniaków, kapusty, boczku i kiełbasy uzyskuje się w żeliwnym szczelnie zamkniętym garnku na ognisku. Takie warunki można odtworzyć w piekarniku. Zatem do dzieła!
Pieczonki śląskie to tradycyjna potrawa regionalna. Podstawowa wersja przepisu to zawsze ziemniaki, kapusta, cebula, wędzonka. Osobiście najbarciej lubię to danie z kapustą włoską. I choć to paradoks kulinarny, ale wtedy duszonki najbardziej przypominają francuskie pot-au-feu, które absolutnie ubóstwiam. To danie pełne ciepłych uczuć, kojące zimną porą i pocieszające, jak żadne inne. Żeby się udało potrzebny jest żeliwny garnek z pokrywą. Taki garnek mocno się rozgrzewa, a ciężka pokrywka nie pozwala ulotnić się smakom. Koniecznie dusić się musimy w piekarniku, aby ciepło ogrzewało garnek ze wszystkich stron.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 2 marchewki, pokrojone na większe kawałki
- 500 g kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej kiełbasy wieprzowej, pokrojonej na kawałki
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w duże słupki
- ½ główki kapusty włoskiej lub zwykłej, poszatkowanej na duże kawałki
- 1 duży por lub 2 cebule, pokrojona na talarki
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki szałwii
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- oraz żeliwny garnek o pojemności około 4 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na dnie garnka żaroodpornego ułóż 2-3 duże liście kapusty.
- Na kapuście ułóż warstwami w kolejności połowę: ziemniaków, marchwi, kapusty, pora lub cebuli, kiełbasy i boczku. Posyp połową przygotowanych przypraw. Dopraw solą i pieprzem.
- Teraz ułóż kolejne warstwy: ziemniaków, marchwi, kapusty, pora, kiełbasy i boczku. Przypraw. Wlej bulion.
- Wierzch kociołka przykryj 2-3 liśćmi kapusty oraz pokrywką.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60-70 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw kociołek w środku na jeszcze 15 minut.
- Podawaj póki gorące z chłodnym piwem.