Shoarma z pieczarkami i serem

materiały prasowe Kamis
shoarma
Autor: Shutterstock Shoarma to popularne danie kuchni arabskiej
łatwy
20 min
4

Shoarma z kurczaka świetnie smakuje z pieczarkami i serem. Danie przygotujesz maksymalnie w 20 minut. Wypróbuj przepis na arabską shoarmę wzbogaconą o swojskie pieczarki. Podawaj ją z ryżem lub chlebkami pita. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g pieczarek
  • cebula czerwona
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2-3 łyżki przyprawy kuchni arabskiej kebab-shoarma
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę kuchni arabskiej, oliwę, dokładnie wymieszaj.
  • Mięso podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, smaż kilka minut. Pod koniec dodaj starty ser, oprósz posiekana natką pietruszki. 
  • Shoarmę podawaj z ryżem i sosem lub chlebkami pita.

    Sos: wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
materiały prasowe Kamis