Shoarma z pieczarkami i serem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Shoarma z kurczaka świetnie smakuje z pieczarkami i serem. Danie przygotujesz maksymalnie w 20 minut. Wypróbuj przepis na arabską shoarmę wzbogaconą o swojskie pieczarki. Podawaj ją z ryżem lub chlebkami pita.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- 100 g pieczarek
- cebula czerwona
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2-3 łyżki przyprawy kuchni arabskiej kebab-shoarma
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę kuchni arabskiej, oliwę, dokładnie wymieszaj.
- Mięso podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, smaż kilka minut. Pod koniec dodaj starty ser, oprósz posiekana natką pietruszki.
- Shoarmę podawaj z ryżem i sosem lub chlebkami pita.
Sos: wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.