Schabowe paluszki w pieczarkowym sosie

2021-03-29
Schabowe paluszki w pieczarkowym sosie
Autor: thinkstockphotos.com Schab wieprzowy jest dobrym źródłem białka dla dzieci, seniorów i osób aktywnych fizycznie. 
średni
40 min
4

Schabowe paluszki w sosie pieczarkowym to rodzinne danie obiadowe. Będzie smakować dzieciom, seniorom i osobom aktywnym fizycznie. Paluszki ze schabu delikatne, pieczarkowe i śmietankowe pasują do kopytekgotowanego ryżu i sałatki z pomidorów i winogron

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka rosołu (może być z kostki lub koncentratu)
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 100 ml czyli pół szklanki śmietany
  • 3 łyżki mąki do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w plastry grubości 2 cm. Każdy plaster pokroić na 3-4 paluszki.
  • Paluszki z mięsa panierować w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Ostawić na 10 minut do lodówki.
  • Pieczarki pokroić, drobne na pół, większe na ćwiartki. 
  • Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przełoży do rondla. 
  • Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, w razie potrzeby uzupełnić, podsmażyć posiekaną cebulę. 
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać pieczarki i często mieszając. Smażyć, aż grzyby puszczą sok. 
  • Usmażone pieczarki przełożyć do rondla ze schabem, podlać rosołem, dusić do miękkości przez 15 minut, przyprawić do smaku, dodać śmietanę, zagotować. 
  • Podawać z gotowanym ryżem i sałatką z pomidorów i winogron