Schabowe paluszki w pieczarkowym sosie
2021-03-29
średni
40 min
4
Schabowe paluszki w sosie pieczarkowym to rodzinne danie obiadowe. Będzie smakować dzieciom, seniorom i osobom aktywnym fizycznie. Paluszki ze schabu delikatne, pieczarkowe i śmietankowe pasują do kopytek, gotowanego ryżu i sałatki z pomidorów i winogron.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 500 g schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 szklanka rosołu (może być z kostki lub koncentratu)
- sól
- pieprz
- olej
- 100 ml czyli pół szklanki śmietany
- 3 łyżki mąki do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w plastry grubości 2 cm. Każdy plaster pokroić na 3-4 paluszki.
- Paluszki z mięsa panierować w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Ostawić na 10 minut do lodówki.
- Pieczarki pokroić, drobne na pół, większe na ćwiartki.
- Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przełoży do rondla.
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, w razie potrzeby uzupełnić, podsmażyć posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać pieczarki i często mieszając. Smażyć, aż grzyby puszczą sok.
- Usmażone pieczarki przełożyć do rondla ze schabem, podlać rosołem, dusić do miękkości przez 15 minut, przyprawić do smaku, dodać śmietanę, zagotować.
- Podawać z gotowanym ryżem i sałatką z pomidorów i winogron.