Schab po dziekańsku. Dodaj do marynaty majonez, a mięso wyjdzie idealne

Schab po dziekańsku
Autor: Shutterstock Schab po dziekańsku marynuje się w aromatycznej mieszance majonezu i przypraw.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab po dziekańsku to świetna alternatywa dla oklepanych trochę kotletów schabowych. Danie jest łatwe w przygotowaniu, choć dobrze jest zamarynować mięso dzień wcześniej. Dzięki temu wyjdzie kruche i soczyste. 

SKŁADNIKI

  • 8 cienkich plastrów schabu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszaj z mąka ziemniaczaną i  przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Plastry mięsa posmaruj marynatą, ułóż w zamykanym pojemniku na żywność, przykryj, wstaw do lodówki na noc.
  • Następnego dnia wyjmij mięso i obsmaż z obu stron na rumiano. Wystarczy po 1-2 minuty z każdej strony.
  • Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w piekarniku 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej