Schab po dziekańsku. Dodaj do marynaty majonez, a mięso wyjdzie idealne
2022-11-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab po dziekańsku to świetna alternatywa dla oklepanych trochę kotletów schabowych. Danie jest łatwe w przygotowaniu, choć dobrze jest zamarynować mięso dzień wcześniej. Dzięki temu wyjdzie kruche i soczyste.
SKŁADNIKI
- 8 cienkich plastrów schabu
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- olej lub smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszaj z mąka ziemniaczaną i przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Plastry mięsa posmaruj marynatą, ułóż w zamykanym pojemniku na żywność, przykryj, wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso i obsmaż z obu stron na rumiano. Wystarczy po 1-2 minuty z każdej strony.
- Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w piekarniku 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne