Schab pieczony z powidłami: oryginalny przepis
Przepis na pieczony schab z powidłami zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy dań obiadowych. Schab pieczony ze śliwkowym dżemem to klasyka kuchni polskiej. Po ostudzeniu to także bardzo smaczna wędlina do kanapek. Wypróbujcie przepis na schab z powidłami i cieszcie się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- kawałek schabu
- 1 słoiczek powideł, np. firmy Bracia Urbanek
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- małe opakowania majeranku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wytrawnego, białego wina
- ½ szklanki soku jabłkowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem i w środku wycinamy nożem kółko o średnicy 2-3 cm.
Kółko to wypełniamy szczelnie powidłami śliwkowymi.
Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy, a następnie mieszamy z pieprzem, majerankiem oraz oliwą z oliwek.
Mieszanką nacieramy schab i wstawiamy na 48 h do lodówki.
Po tym czasie mięso solimy, obtaczamy w majeranku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony.
Następnie wkładamy je do żaroodpornego, szczelnie zamkniętego naczynia, do którego wlewamy także wino oraz sok jabłkowy i wkładamy masło.
Całość pieczemy w 180 stopniach, w zależności od wagi mięsa (1 kg schabu – 1 h). W trakcie pieczenia mięso polewamy co 20 min sosem.