Satay z indyka z dipem curry: przepis na indyka po indonezyjsku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Satay to malajsko - indonezyjskie danie, które składa się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, jagnięciny, wołowiny, a nawet ryby, nadzianych na patyczki bambusowe. Mięso jest grillowane lub pieczone nad ogniskiem (z drewna lub węgla) i podawane z ostrymi sosami.
SKŁADNIKI
- 600 g fileta z indyka
- 1 mango
- 1/2 ananasa
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- marynata orientalna, np. Kamis
- musztarda z curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z marynatą orientalną, odstaw na kilka godzin.
- Następnie nadziej na patyki do szaszłyków i smaż na ruszcie.
- Podawaj z jogurtem wymieszanym z 3 łyżkami musztardy z curry i 1 łyżką miodu oraz ze świeżymi owocami.