Roladki z wołowiny z boczkiem z nutą pomarańczy

2021-03-29
Roladki z wołowiny z boczkiem
Autor: Shutterstock Roladki z wołowiny z boczkiem to propozycja na pyszny obiad z wołowiny.
łatwy
40 min
4

Wyrazisty smak mięsa okraszony pomarańczową nutką może przyprawić o zawrót głowy. Do tego aromatyczny boczek i odświeżająca natka. Roladki wychodzą przepyszne, mięso zaś jest soczyste, a jednocześnie kruche.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 cienkich plastrów wołowiny
  • 5 łyżek siekanej natki
  • 4 ząbki czosnku
  • 125 g boczku
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, boczek drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wymieszać boczek z pietruszką, czosnkiem i skórką pomarańczową.
  • Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na wołowinie i zwinąć ciasno, spiąć wykałaczkami
  • Obsmażyć roladki na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Zdjąć roladki z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Do pozostałego na patelni sosu dodać wino, przyprawy i cukier.
  • Zagotować i zredukować sos o połowę. Na ostatnie 2 minuty włożyć ponownie roladki na patelnię.