Roladki z kurczaka z szynką parmeńską z kwiatowym dodatkiem
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską to znakomity patent na niedzielny obiad z rodzina. Pyszne soczyste mięso i aromatyczna szynka to pyszny duet, który zachwyci domowników. Do roladek polecamy sałatę z sosem winegret, w sezonie letnim przybraną jadalnymi kwiatami.
SKŁADNIKI
- 4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
- 12 plastrów szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
- 12 wykałaczek
- ok. 100-150 g młodych liści sałaty
- jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki
- w sezonie również kwiaty ziół
Sos do sałaty:- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ szalotki, bardzo drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka miodu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo- 5-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobną kostkę
- parę listków posiekanej, świeżej mięty
- parę listków posiekanej, świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 150°C.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).
- Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać.
- Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.