Roladki z kurczaka z szynką parmeńską z kwiatowym dodatkiem

2021-03-29
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską
Autor: Shutterstock Roladki z kurczaka z szynką parmeńską pięknie wyglądają podane na sałacie.
łatwy
40 min
4

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską to znakomity patent na niedzielny obiad z rodzina. Pyszne soczyste mięso i aromatyczna szynka to pyszny duet, który zachwyci domowników. Do roladek polecamy sałatę z sosem winegret, w sezonie letnim przybraną jadalnymi kwiatami. 

SKŁADNIKI

  • 4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
  • 12 wykałaczek
  • ok. 100-150 g młodych liści sałaty
  • jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki
  • w sezonie również kwiaty ziół


  • Sos do sałaty:
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szalotki, bardzo drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


  • Dodatkowo
  • 5-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobną kostkę
  • parę listków posiekanej, świeżej mięty
  • parę listków posiekanej, świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 150°C.
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).
  • Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać.
  • Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.
Redakcja
więcej