Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym to dietetyczna alternatywa dla makaronowych cannelloni. Aromatyczny, pomidorowy sos mięsny i soczysta cukinia świetnie smakuję i doskonale wyglądają. W sezonie na cukinię warto częściej sięgać po to niskokaloryczne warzywo.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2-4 cukinie
- 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 100 g tartego sera
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka przypraw meksykańskich: mielonej kolendry, oregano, kminu rzymskiego
- pół łyżeczki soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry. Najlepiej zrobić to obieraczką lub nożem rowkowym.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
- W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia, mieszając od czasu do czasy, aby mięso się nie zbryliło.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać paprykę i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Dodać odcedzoną kukurydzę, przyprawy i przecier pomidorowy. Zagotować, przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
- Na każdy plaster cukinii kłaść porcję mięsa z warzywami, zwijać roladki i układać je pionowo w naczyniu do zapiekania.
- Po zapełnieniu naczynia roladkami, wlać pozostały sos.
- Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30 minut.
- Przed końcem pieczenia posypać tartym serem.