Rolada wieprzowa z miodem i suszonymi śliwkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Poznaj przepis na roladę wieprzową z miodem i suszonymi śliwkami - jedno z najpyszniejszych dań mięsnych. Wieprzowina doskonale smakuje zarówno na ostro, jak i na słodko. Świetnie pasują też do niej owoce, a także nuty słodko-kwaśne. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić roladę wieprzową ze śliwką!
SKŁADNIKI
- 4 cienkie sznycle wieprzowe
- 4-5 łyżek miodu
- 250 g suszonych śliwek
- 3 jabłka
- 1-2 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- szklanka bulionu z kostki rosołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle umyć i osuszyć.
- Śliwki drobniutko pokroić, jabłka obrać i utrzeć.
- Skropić sokiem cytrynowym wymieszanym z 3 łyżkami miodu.
- Mięso osolić, popieprzyć i posmarować 1-2 łyżkami miodu.
- Nałożyć na sznycle farsz, zrolować i mocno spiąć lub związać nitką.
- Roladki zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przełożyć do garnka.
- Dodać bulion i dusić pod przykryciem 40 minut.
- Rolady podawać z sosem powstałym podczas duszenia mięsa.