Rolada wieprzowa z miodem i suszonymi śliwkami

rolada-wieprzowa-z-miodem-i-suszonymi-sliwkami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Rolada wieprzowa ze śliwką
łatwy
60 min
4

Poznaj przepis na roladę wieprzową z miodem i suszonymi śliwkami - jedno z najpyszniejszych dań mięsnych. Wieprzowina doskonale smakuje zarówno na ostro, jak i na słodko. Świetnie pasują też do niej owoce, a także nuty słodko-kwaśne. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić roladę wieprzową ze śliwką!

SKŁADNIKI

  • 4 cienkie sznycle wieprzowe
  • 4-5 łyżek miodu
  • 250 g suszonych śliwek
  • 3 jabłka
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szklanka bulionu z kostki rosołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle umyć i osuszyć.
  • Śliwki drobniutko pokroić, jabłka obrać i utrzeć.
  • Skropić sokiem cytrynowym wymieszanym z 3 łyżkami miodu.
  • Mięso osolić, popieprzyć i posmarować 1-2 łyżkami miodu.
  • Nałożyć na sznycle farsz, zrolować i mocno spiąć lub związać nitką.
  • Roladki zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przełożyć do garnka.
  • Dodać bulion i dusić pod przykryciem 40 minut.
  • Rolady podawać z sosem powstałym podczas duszenia mięsa.