Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis

Matka i syn gotują
przepiorki-z-wisniami-oryginalny-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepiórki z dodatkiem owoców smakują jeszcze lepiej
łatwy
45 min
4

Kompozycja delikatnego mięsa przepiórek z wytrawnymi wiśniami to powalające zestawienie. Warto w ten sposób przyrządzić przepiórki, by zachwycić na przykład gości na rodzinnym obiedzie.

Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

Chutney wiśniowy

Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami

Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 4 łyżki masła
  •  2 łyżki koniaku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • pół szklanki soku wiśniowego
  • 250 g mrożonych wiśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natrzyj przepiórki solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej włóż łyżeczkę masła.
  • Ułóż w brytfannie i polej stopioną resztą masła. Piecz przez ok.  30 min w temp. 180 st. C.
  • Wyjmij przepiórki z piekarnika, polej koniakiem i zapal.
  • Do sosu z pieczenia dodaj sok z cytryny i wiśni. Trochę go podgotuj, aby zgęstniał.
  • Dodaj wiśnie i jeszcze przez chwilę pogotuj sos.
  • Wyłóż przepiórki na półmisek i polej sosem.
Matka i syn gotują