Przepiórka smażona z sosem tymiankowym: pomysł na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mięso przepiórki jest delikatne i chude - nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Przepiórkę można przygotowywać na różne sposoby, a najprościej usmażyć na maśle. Podajemy przepis na przepiórkę w aromatycznym sosie z pomarańczą i żurawiną - palce lizać!
SKŁADNIKI
- przepiórka
- 15 g roszponki
- 15 g rukoli
- 5 g żurawin
- pomarańcza
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 120 ml soku z brzozy
- oliwa
- łyżka musztardy francuskiej
- 2 jajka przepiórcze
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórkę umyj, przekrój na pół, usuń kości. Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż przepiórkę na średnim ogniu 7-8 minut z każdej strony.
- Przygotuj sos: do miseczki wsyp 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i tymianek. Wlej oliwę oraz sok z brzozy i z połówki pomarańczy, dodaj musztardę i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Rukolę i roszponkę umyj, porwij na mniejsze części, wymieszaj. Połówkę pomarańczy wyfiletuj.
- Zieleninę ułóż na talerzu, polej sosem. Na wierzchu połóż usmażone połówki przepiórki. Ozdób pomarańczami i przekrojonymi na pół jajkami przepiórki.