Przepiórka smażona z sosem tymiankowym: pomysł na pyszny obiad

2021-03-29
Piotr Radecki, miesięcznik "Zdrowie"
Przepiórka z sosem tymiankowym
Autor: thinkstockphotos.com Niepozorne przepiórki wyróżniają się chudym, delikatnym i wyjątkowo smacznym mięsem
łatwy
25 min
4

Mięso przepiórki jest delikatne i chude - nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Przepiórkę można przygotowywać na różne sposoby, a najprościej usmażyć na maśle. Podajemy przepis na przepiórkę w aromatycznym sosie z pomarańczą i żurawiną - palce lizać!

SKŁADNIKI

  • przepiórka
  • 15 g roszponki
  • 15 g rukoli
  • 5 g żurawin
  • pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 120 ml soku z brzozy
  • oliwa
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 jajka przepiórcze
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórkę umyj, przekrój na pół, usuń kości. Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż przepiórkę na średnim ogniu 7-8 minut z każdej strony.
  • Przygotuj sos: do miseczki wsyp 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i tymianek. Wlej oliwę oraz sok z brzozy i z połówki pomarańczy, dodaj musztardę i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
  • Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Rukolę i roszponkę umyj, porwij na mniejsze części, wymieszaj. Połówkę pomarańczy wyfiletuj.
  • Zieleninę ułóż na talerzu, polej sosem. Na wierzchu połóż usmażone połówki przepiórki. Ozdób pomarańczami i przekrojonymi na pół jajkami przepiórki.
Piotr Radecki, miesięcznik "Zdrowie"