Przepiórka smażona z sosem tymiankowym: pomysł na pyszny obiad
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Mięso przepiórki jest delikatne i chude - nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Przepiórkę można przygotowywać na różne sposoby, a najprościej usmażyć na maśle. Podajemy przepis na przepiórkę w aromatycznym sosie z pomarańczą i żurawiną - palce lizać!
SKŁADNIKI
- przepiórka
 - 15 g roszponki
 - 15 g rukoli
 - 5 g żurawin
 - pomarańcza
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 120 ml soku z brzozy
 - oliwa
 - łyżka musztardy francuskiej
 - 2 jajka przepiórcze
 - sól, pieprz
 - masło klarowane do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórkę umyj, przekrój na pół, usuń kości. Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż przepiórkę na średnim ogniu 7-8 minut z każdej strony.
 - Przygotuj sos: do miseczki wsyp 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i tymianek. Wlej oliwę oraz sok z brzozy i z połówki pomarańczy, dodaj musztardę i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
 - Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Rukolę i roszponkę umyj, porwij na mniejsze części, wymieszaj. Połówkę pomarańczy wyfiletuj.
 - Zieleninę ułóż na talerzu, polej sosem. Na wierzchu połóż usmażone połówki przepiórki. Ozdób pomarańczami i przekrojonymi na pół jajkami przepiórki.