Potrawy z dziczyzny: szynka z dzika z owocami [przepis]
2021-03-29
średni
180 min
4
Przyrządzanie dziczyzny nie jest trudne. Zrób raz szynkę z dzika z owocami, a na pewno dziczyzna na stałe zagości w Twoim domu!
SKŁADNIKI
- 2 kg szynki z dzika
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag rodzynek
- jabłko
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka majeranku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso naszpikuj śliwkami i morelami, natrzyj solą roztartą z ząbkami czosnku, bazylią i majerankiem.
- Zawiń w folię i ułóż w brytfannie. Piecz 1,5–2 godziny w 200 st. C, podlewając wodą.
- Mięso pokrój w grube plastry. Włóż je do rondla z sosem z pieczenia, dodaj rodzynki i pokrojone w plastry jabłko. Duś 30 minut.