Pomidorowe curry. Dietetyczne i aromatyczne danie, idealne na wieczór
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dania z pomidorów cieszą się niesłabnącą popularnością. Pomidorowe curry to propozycja dla dbających o linię. Przygotowuje się je szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg małych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła 150 g mrożonego groszku
- pół filiżanki natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Groszek ugotuj oddzielnie w małej ilości wody.
- Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodaj pokrojone na pół pomidory i cukinię. Duś na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając co kilka chwil.
- Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj groszek i natkę, gotuj kolejnych kilka minut. Zestaw curry z ognia, dopraw do smaku solą, kurkumą, chili i cukrem. Zamiast przypraw do gotujących się warzyw możesz dodać gotową pastę curry (1-2 stołowe łyżki)
- Podawaj z ryżem.