Polędwiczki z miodem żeńszeniowym - prosty przepis na wykwintną kolację

2021-03-29
Polędwiczki z miodem żeńszeniowym - jak zrobić?
Autor: pixabay.com Polędwiczki z miodem żeńszeniowym.
łatwy
20 min
4

Pikantne polędwiczki wieprzowe smażone z dodatkiem żeńszeniowego miodu to wyrafinowane w smaku, a jednocześnie bardzo proste do przygotowania danie. Może sprawdzić się np. jako wykwintna potrawa na romantyczną kolację we dwoje.

Zalety potraw z żeńszeniem

Żeńszeń dodaje wigoru ludziom w każdym wieku, pobudza, rozjaśnia umysł i wyostrza zmysły. W Chinach żeńszeniowe wino uważane jest za skuteczny środek pobudzający, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne w lędźwiach. Żeńszeń jest afrodyzjakiem, czyli popularnym środkiem ziołowym przywracającym sprawność seksualną. Fakt, że stymuluje wytwarzanie testosteronu, powinien skłonić do przyrządzania dań z dodatkiem proszku żeńszeniowego partnerom. Proponujemy pikantne polędwiczki wieprzowe, smażone z dodatkiem żeńszeniowego miodu.

SKŁADNIKI

  • 30 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ filiżanki soku pomarańczowego
  • ½ filiżanki ziarnistej musztardy
  • ½ filiżanki miodu żeńszeniowego – do miodu dodaj niepełną łyżeczkę proszku żeńszeniowego
  • łyżka sosu worchester

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki oprósz solą i pieprzem, pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju.
  • Dodaj pozostałe składniki i duś około 30 minut.
  • Podawaj z ziemniakami lub ryżem i z warzywami.