Polędwiczki z miodem żeńszeniowym - prosty przepis na wykwintną kolację
Pikantne polędwiczki wieprzowe smażone z dodatkiem żeńszeniowego miodu to wyrafinowane w smaku, a jednocześnie bardzo proste do przygotowania danie. Może sprawdzić się np. jako wykwintna potrawa na romantyczną kolację we dwoje.
Zalety potraw z żeńszeniem
Żeńszeń dodaje wigoru ludziom w każdym wieku, pobudza, rozjaśnia umysł i wyostrza zmysły. W Chinach żeńszeniowe wino uważane jest za skuteczny środek pobudzający, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne w lędźwiach. Żeńszeń jest afrodyzjakiem, czyli popularnym środkiem ziołowym przywracającym sprawność seksualną. Fakt, że stymuluje wytwarzanie testosteronu, powinien skłonić do przyrządzania dań z dodatkiem proszku żeńszeniowego partnerom. Proponujemy pikantne polędwiczki wieprzowe, smażone z dodatkiem żeńszeniowego miodu.
SKŁADNIKI
- 30 dag polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ filiżanki soku pomarańczowego
- ½ filiżanki ziarnistej musztardy
- ½ filiżanki miodu żeńszeniowego – do miodu dodaj niepełną łyżeczkę proszku żeńszeniowego
- łyżka sosu worchester
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki oprósz solą i pieprzem, pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju.
- Dodaj pozostałe składniki i duś około 30 minut.
- Podawaj z ziemniakami lub ryżem i z warzywami.