Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami to pyszny pomysł na szybkie danie Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni.
Przepis pochodzi z 7 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Polędwiczka wieprzowa, 300 g
- Czosnek, 2 ząbki
- Olej, 4 łyżki
- Boczniaki świeże, 200 g
- Cebula, 1 sztuka
- Masło, 50 g
- Śmietanka 30%, 200 ml
- Kasza jęczmienna w woreczku, 100 g
- Roszponka, 50 g
- Oliwa, 50 ml
- Sok wyciśnięty z cytryny, 50 ml
- Cukier, do smaku
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na grube plastry. Natrzyj mięso oliwą, smaż z każdej strony ok 1 min na złoty kolor.
- Usmażoną polędwiczkę przełóż do naczynia. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczniaki opłucz i porwij. Masło rozpuść w rondlu, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj boczniaki i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw grzyby do smaku solą i pieprzem i wlej do nich śmietankę. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
- Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Roszponkę opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatę polej dressingiem.
- Polędwiczki podawaj z kaszą, boczniakami i roszponką.