Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami to pyszne danie obiadowe - łatwe i proste
łatwy
15 min
4

Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami to pyszny pomysł na szybkie danie Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. 

Przepis pochodzi z 7 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

SKŁADNIKI

  • Polędwiczka wieprzowa, 300 g
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Olej, 4 łyżki
  • Boczniaki świeże, 200 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Masło, 50 g
  • Śmietanka 30%, 200 ml
  • Kasza jęczmienna w woreczku, 100 g
  • Roszponka, 50 g
  • Oliwa, 50 ml
  • Sok wyciśnięty z cytryny, 50 ml
  • Cukier, do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na grube plastry. Natrzyj mięso oliwą, smaż z każdej strony ok 1 min na złoty kolor.
  • Usmażoną polędwiczkę przełóż do naczynia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczniaki opłucz i porwij. Masło rozpuść w rondlu, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj boczniaki i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw grzyby do smaku solą i pieprzem i wlej do nich śmietankę. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
  • Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Roszponkę opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatę polej dressingiem.
  • Polędwiczki podawaj z kaszą, boczniakami i roszponką.
Redakcja
więcej