Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

2021-03-29
Jan Kuroń
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe nadziane masłem chrzanowym zyskują jeszcze na smaku i soczystości
łatwy
60 min
4

Szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie polędwiczek wieprzowych? Wypróbuj autorski przepis Jana Kuronia na polędwiczki z chrzanem, podane na rukoli i salsie żurawinowej.

SKŁADNIKI

  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny do mięs
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości.
  • Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki.
  • W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  • W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać, tak by mięso lepiej przeszło marynatą.
  • Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z na rukoli z żurawiną do mięs.
Jan Kuroń