Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach
2020-10-18

łatwy
30 min
4
Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami to łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach. Dekadenckie w smaku, choć przepis czerpie ze spuścizny kuchni staropolskiej, udka słodkie i pikantne jednocześnie są po prostu przepyszne.
SKŁADNIKI
- 6-8 udek kurczaka (w zależności od wielkości)
- Na marynatę:
- 2 śliwki (około 80g), pokrojone w ćwiartki i usunięte pestki
- 1 łyżeczka całych nasion kolendry
- 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka cukru miodu
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na blachę do pieczenia
- 1 cebula, obrana i pokrojona w łódeczki
- 6 ząbków czosnku, nieobranych
- 6–8 śliwek (około 240g), przepołowionych i bez pestek
- 1 łyżka cukru miodu
- kilka gałązek tymianku do przybrania
- do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę, miksując wszystko razem w robocie kuchennym, aż uzyskasz gładkie puree. Polej marynatą udka kurczaka i dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że są równomiernie obtoczone. Przykryj i wstaw do lodówki, aby się zamarynowały: wystarczą 3 godziny, ale możesz zostawić na 24 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Umieść cebulę, czosnek i połowę śliwek na dużej blasze do pieczenia.
- Ułóż udka z kurczaka skórą do góry i polej kurczaka pozostałą marynatą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę i wszystko dobrze polej sosem, który uformował się na dnie.
- Zmniejsz temperaturę do 200°C lub 180°C z termoobiegiem i włóż kurczaka do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Dodaj pozostałe połówki śliwek. Polej miodem i piecz przez ostatnie 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika, ponownie polej wytworzonym sosem i udekoruj kilkoma gałązkami tymianku przed podaniem.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?