Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach udka kurczaka ze śliwkami
łatwy
30 min
4

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami to łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach. Dekadenckie w smaku, choć przepis czerpie ze spuścizny kuchni staropolskiej, udka słodkie i pikantne jednocześnie są po prostu przepyszne. 

SKŁADNIKI

  • 6-8 udek kurczaka (w zależności od wielkości)
  • Na marynatę:
  • 2 śliwki (około 80g), pokrojone w ćwiartki i usunięte pestki
  • 1 łyżeczka całych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka cukru miodu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Na blachę do pieczenia
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w łódeczki
  • 6 ząbków czosnku, nieobranych
  • 6–8 śliwek (około 240g), przepołowionych i bez pestek
  • 1 łyżka cukru miodu
  • kilka gałązek tymianku do przybrania
  • do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę, miksując wszystko razem w robocie kuchennym, aż uzyskasz gładkie puree. Polej marynatą udka kurczaka i dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że są równomiernie obtoczone. Przykryj i wstaw do lodówki, aby się zamarynowały: wystarczą 3 godziny, ale możesz zostawić na 24 godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Umieść cebulę, czosnek i połowę śliwek na dużej blasze do pieczenia.
  • Ułóż udka z kurczaka skórą do góry i polej kurczaka pozostałą marynatą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę i wszystko dobrze polej sosem, który uformował się na dnie.
  • Zmniejsz temperaturę do 200°C lub 180°C z termoobiegiem i włóż kurczaka do piekarnika na kolejne 10 minut.
  • Dodaj pozostałe połówki śliwek. Polej miodem i piecz przez ostatnie 10 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, ponownie polej wytworzonym sosem i udekoruj kilkoma gałązkami tymianku przed podaniem.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej