Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Pierś kurczaka pieczona z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Soczyste kąski kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami i boczkiem
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka pieczona z grzybami (ja uwielbiam z kurkami) i boczkiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, choć bardzo proste w przygotowaniu. Ten łatwy przepis na obfity obiad poprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowań prosto do sukcesu!

SKŁADNIKI

  • 1 kg  filetu z piersi kurczaka
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych, blanszowanych) lub boczniaków
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 100 ml wina białego, półwytrawnego lub rosołu drobiowego
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1,5 świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem. 
  • Świeże grzyby oczyścić. Mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać. 
  • Boczek pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać kawałki kurczaka razem z boczkiem i zrumienić. Zrumienione mięso i boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Starając się zachować cały tłuszcz na patelni.
  • Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać kurki i tymianek, smażyć jeszcze 2-4 minuty.
  • Na patelnię wlać wino i gotować 1 minutę. Dodać śmietanę i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 minut.
  • Podawać z gotowanymi warzywami. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej