Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka pieczona z grzybami (ja uwielbiam z kurkami) i boczkiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, choć bardzo proste w przygotowaniu. Ten łatwy przepis na obfity obiad poprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowań prosto do sukcesu!
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 300 g kurek (świeżych lub mrożonych, blanszowanych) lub boczniaków
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 2 cebule
- 100 ml wina białego, półwytrawnego lub rosołu drobiowego
- 300 ml śmietany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1,5 świeżego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Świeże grzyby oczyścić. Mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać.
- Boczek pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać kawałki kurczaka razem z boczkiem i zrumienić. Zrumienione mięso i boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Starając się zachować cały tłuszcz na patelni.
- Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać kurki i tymianek, smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Na patelnię wlać wino i gotować 1 minutę. Dodać śmietanę i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia.
- Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 minut.
- Podawać z gotowanymi warzywami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?