Pieczony schab z jabłkami: pomysł na odświętny obiad

wielkanocny-schab-z-jablkami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Aby mięso było bardziej aromatyczne i ciekawsze w smaku, warto zapiec je z owocami - np. jabłkami
średni
90 min
4

Schab, czyli jedno z najsmaczniejszych mięs, znakomicie komponuje się ze słodyczą owoców. Schab z jabłkami sprawdzi się na odświętny obiad przy dowolnej okazji, zwłaszcza na Wielkanoc. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 5 sporych, twardych jabłek
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 50 ml warzywnego bulionu
  • kilka wiórków masła
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (minimum 12 godzin, im dłużej, tym lepiej).
  • Przed pieczeniem mięso naciąć tak, jakbyśmy kroili kotlety, ale nie przeciąć do końca. W nacięcia włożyć plastry jabłek i całość delikatnie obwiązać sznurkiem, aby pieczeń się nie rozpadała.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obok pieczeni ułożyć ćwiartki pozostałych jabłek, posypać majerankiem.
  • Wlać wino (białe, ale może być też czerwone - nada różowy kolor jabłkom) oraz bulion, a na pieczeni ułożyć wiórki masła.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso odkryć i polać sosem, który powstał w brytfance. Piec bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.
Marta Balko
więcej