Pieczony schab z jabłkami: pomysł na odświętny obiad
2021-03-29
średni
90 min
4
Schab, czyli jedno z najsmaczniejszych mięs, znakomicie komponuje się ze słodyczą owoców. Schab z jabłkami sprawdzi się na odświętny obiad przy dowolnej okazji, zwłaszcza na Wielkanoc. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg schabu bez kości
- 5 sporych, twardych jabłek
- 2 łyżki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 50 ml warzywnego bulionu
- kilka wiórków masła
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (minimum 12 godzin, im dłużej, tym lepiej).
- Przed pieczeniem mięso naciąć tak, jakbyśmy kroili kotlety, ale nie przeciąć do końca. W nacięcia włożyć plastry jabłek i całość delikatnie obwiązać sznurkiem, aby pieczeń się nie rozpadała.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obok pieczeni ułożyć ćwiartki pozostałych jabłek, posypać majerankiem.
- Wlać wino (białe, ale może być też czerwone - nada różowy kolor jabłkom) oraz bulion, a na pieczeni ułożyć wiórki masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso odkryć i polać sosem, który powstał w brytfance. Piec bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.