Pieczeń z indyka: przepis na pieczony udziec indyczy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczeń z indyka odpowiednio przygotowana jest przepyszna. Udziec indyczy to soczysty kawałek mięsa. Pieczeń glazurowana powidłami śliwkowymi zachowa wilgotność i będziemy doskonale smakować.
SKŁADNIKI
- 1 udziec z indyka bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól i czarny mielony pieprz
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki keczupu ostrego lub łagodnego
- 2 łyżki schłodzonego masła
- dodatkowo: mocna biała nić bawełniana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udziec indyczy rozłożyć na desce, rozbić grubsze części tłuczkiem na równomierną grubość. Posolić z obu stron.
- Czosnek drobno posiekać. Natrzeć nim mięso od środka, posypać majerankiem i czarnym pieprzem.
- Mięso zrolować wzdłuż krótszego boku. Związać mocno nicią i odstawić przynajmniej na godzinę.
- Mięso włożyć do brytfanny.
- Na dno brytfanny wlać pół szklanki wody.
- Przykryć folią aluminiową, matową stroną na zewnątrz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec ok. 0,5 godziny.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 3 godziny.
- Z powideł śliwkowych i keczupu przygotować glazurę.
- Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć folię, posmarować glazurą i piec, aż wierzch się zrumieni.
- Pieczeń wyjąć i pozostawić w brytfannie na 20 minut, aby mięso z powrotem wchłonęło soki.
- Mięso wyjąć z brytfanny. Do pozostałego na dnie sosu dodać schłodzone masło i szybko mieszać.
- Pieczeń pokroić na grube plastry i podać z sosem.