Pieczeń z indyka: przepis na pieczony udziec indyczy

2021-03-29
Pieczeń z indyka shutterstock_540342181.jpg
Autor: Shutterstock Mięso z udźca indyczego jest doskonałe na pełną aromatu pieczeń
łatwy
20 min
4

Pieczeń z indyka odpowiednio przygotowana jest przepyszna. Udziec indyczy to soczysty kawałek mięsa. Pieczeń glazurowana powidłami śliwkowymi zachowa wilgotność i będziemy doskonale smakować. 

SKŁADNIKI

  • 1 udziec z indyka bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i czarny mielony pieprz
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki keczupu ostrego lub łagodnego
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • dodatkowo: mocna biała nić bawełniana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udziec indyczy rozłożyć na desce, rozbić grubsze części tłuczkiem na równomierną grubość. Posolić z obu stron.
  • Czosnek drobno posiekać. Natrzeć nim mięso od środka, posypać majerankiem i czarnym pieprzem. 
  • Mięso zrolować wzdłuż krótszego boku. Związać mocno nicią i odstawić przynajmniej na godzinę.
  • Mięso włożyć do brytfanny.
  • Na dno brytfanny wlać pół szklanki wody.
  • Przykryć folią aluminiową, matową stroną na zewnątrz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec ok. 0,5 godziny.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 3 godziny. 
  • Z powideł śliwkowych i keczupu przygotować glazurę. 
  • Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć folię, posmarować glazurą i piec, aż wierzch się zrumieni.
  • Pieczeń wyjąć i pozostawić w brytfannie na 20 minut, aby mięso z powrotem wchłonęło soki. 
  • Mięso wyjąć z brytfanny. Do pozostałego na dnie sosu dodać schłodzone masło i szybko mieszać.
  • Pieczeń pokroić na grube plastry i podać z sosem.
Redakcja
więcej