Pałki kurczaka w chrupiącym cieście czosnkowym: łatwy przepis na pieczone nóżki

Pałki kurczaka w chrupiącym cieście czosnkowym: łatwy przepis na pieczone nóżki
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka to wdzięczny materiał na wiele pysznych potraw
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka w cieście czosnkowym to niezwykle łatwy przepis na pieczone nóżki. Soczyste mięso w chrupiącym cieście uwiedzie Was swoim smakiem od pierwszego kęsa. Polecam ten niezwykły przepis na pyszne pieczone pałki! 

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg pałek kurczaka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozmącić, dodać do nich musztardę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednorodną mieszaninę.
  • W tej mieszaninie zanurzyć pałki kurczaka, wymieszać, aby każda nóżka była dobrze obtoczona marynatą.
  • Wstawić na 60 minut do lodówki.
  • Wyjąć z lodówki, wymieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 220°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1-2 łyżki oleju. Rozłożyć pokrojoną w piórka cebulę.
  • Na cebuli ułożyć pałki kurczaka, polać pozostałym ciastem w którym się nóżki marynowały. Polać 1 łyżką oleju
  • Piec około 1 godziny. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
  • Podawać z pieczonymi warzywami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej