Pałki kurczaka w chrupiącym cieście czosnkowym: łatwy przepis na pieczone nóżki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka w cieście czosnkowym to niezwykle łatwy przepis na pieczone nóżki. Soczyste mięso w chrupiącym cieście uwiedzie Was swoim smakiem od pierwszego kęsa. Polecam ten niezwykły przepis na pyszne pieczone pałki!
SKŁADNIKI
- 1,3 kg pałek kurczaka
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka rozmącić, dodać do nich musztardę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednorodną mieszaninę.
- W tej mieszaninie zanurzyć pałki kurczaka, wymieszać, aby każda nóżka była dobrze obtoczona marynatą.
- Wstawić na 60 minut do lodówki.
- Wyjąć z lodówki, wymieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 220°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1-2 łyżki oleju. Rozłożyć pokrojoną w piórka cebulę.
- Na cebuli ułożyć pałki kurczaka, polać pozostałym ciastem w którym się nóżki marynowały. Polać 1 łyżką oleju
- Piec około 1 godziny. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
- Podawać z pieczonymi warzywami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?