Oszczędne naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - kochają je dzieci i dorośli
2021-05-27
łatwy
35 min
4
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami to nowy pomysł na wytrawne naleśniki na obiad. Farsz z kurczaka i warzyw ma wyrazisty smak, a sos pomidorowy podkreśla go jeszcze. No i kto się oprze kombinacji sosu pomidorowego i rozpuszczonego sera?
SKŁADNIKI
- 8 naleśników
- farsz:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g cukinii
- 2 spore cebule
- 1/2 papryczki chili (lu odrobina chili w proszku do smaku)
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sos;
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek papryczki chili lub suszonego chili
- 400 ml puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
- pół łyżeczki cukru
- przyprawy:
- 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
- ok. 200 g tartego sera
- świeże zioła do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka i warzywa drobno pokroić. Papryczkę chili drobno posiekać.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka, do odparowania nadmiaru wody i lekkiego zrumienienia.
- Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko bazylią i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. Gdyby farsz zaczął przywierać - dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec doprawić sosem sojowym, wymieszać i odstawić z ognia.
- Przygotować sos pomidorowy: w garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zblendować na gładki sos.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?