Oszczędne naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - kochają je dzieci i dorośli

Oszczędne naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - kochają je dzieci i dorośli
Autor: Shutterstock Naleśniki zapiekane z kurczakien i warzywami to nowy pomysł na wytrawne naleśniki
łatwy
35 min
4

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami to nowy pomysł na wytrawne naleśniki na obiad. Farsz z kurczaka i warzyw ma wyrazisty smak, a sos pomidorowy podkreśla go jeszcze. No i kto się oprze kombinacji sosu pomidorowego i rozpuszczonego sera?

SKŁADNIKI

  • 8 naleśników
  • farsz:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 400 g cukinii
  • 2 spore cebule
  • 1/2 papryczki chili (lu odrobina chili w proszku do smaku)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sos;
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek papryczki chili lub suszonego chili
  • 400 ml puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
  • pół łyżeczki cukru
  • przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
  • ok. 200 g tartego sera
  • świeże zioła do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka i warzywa drobno pokroić. Papryczkę chili drobno posiekać.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka, do odparowania nadmiaru wody i lekkiego zrumienienia.
  • Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko bazylią i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. Gdyby farsz zaczął przywierać - dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec doprawić sosem sojowym, wymieszać i odstawić z ognia.
  • Przygotować sos pomidorowy: w garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zblendować na gładki sos.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej